Statistici credite IFN – uri

0
10

Un  IFN reprezinta o entitate financiară alta decât instituțiile de creditare mai exact bănci, ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare.

O instituție financiara nebancara, poate desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:

a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la:credite de consum rapide,credite ipotecare,credite imobiliare,microcredite,finanțarea tranzacțiilor comerciale,operațiuni de factoring,scontare,forfetare;

b) leasing financiar;

c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;

d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;

e) acordare de credite către membrii asociașiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub formă juridică a caselor de ajutor reciproc;

f) alte forme de finanțare de natura creditului.

Este deja cunoscut faptul ca imprumuturile nebancare acordate de catre IFN uri sunt mai scumpe decât cele bancare și au o perioadă de rambursare mai mică. Dobânda anuală efectivă (DAE) poate ajunge și până la 80-90%.

Raportarea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN)  a scos in evidenta ca in primul semestru, creditele de consum acordare catre populatie au fost de 805,498.8 mii lei, in scadere cu 14%, fata de semestrul anterior, situat la un nivel de 943,680.0 mii lei. Din totalul creditelor nebancare acordate, un procent de 84% din piata de profil a IFN-urilor s-au indreptat catre consumul personal.
Pe segmentul creditelor destinate consumului personal, creditele de tip revolving (inclusiv cardurile de credit) au o pondere de 53%, imprumuturile de tip nevoi personale detin o cota de 38%, iar creditele la POS – 9%. Din totalul creditelor auto, 77% au fost destinate achizitiei de vehicule noi, restul revenind masinilor rulate.

Cele mai multe imprumuturi au avut o valoare de pana la 1.000 euro (49%) si intre 1.000 si 5.000 de euro (34%), la polul opus situandu-se finantarile de peste 10.000 de euro (8%).